Vragen over Acupunctuur

1. Hoe werkt acupunctuur ?

Acupunctuur is een behandelmethode die het zelf herstelend vermogen van het lichaam ondersteund. Door de naalden op bepaalde punt locaties in de huid te zetten veranderd de weerstand van de huid en het onderliggende weefsel. Hierdoor wordt er in de hersenen een aantal processen geactiveerd die het herstel van het lichaam ondersteunen.

2. Zijn er bijwerkingen ?

Over het algemeen niet wat je kunt voelen direkt na een behandeling is een lichte vermoeidheid. Echter als je bijv een verhoogde bloedruk hebt zal door de behandeling de bloedruk beinvloed worden. Wanneer je diabetes hebt kun je merken dat je suikerspiegel (tijdelijk) zal dalen. Dus als je een aandoening hebt waarvoor je wordt behandeld door een reguliere arts is het verstandig dit te melden zodat we daar in de behandeling rekening mee kunnen houden.

3. Wanneer mag je acupunctuur niet toepassen of moet je extra voorzichtig zijn ?

Omdat we met de acupunctuur het zelf herstelend vermogen ondersteunen zijn er weinig echte contra indicaties.

Wel zijn we voorzichtig als het gaat om neurologische aandoeningen waarbij er sprake is van gevoels veranderingen. We prikken dan alleen de zijde waar je goed kunt voelen.

Zwangerschap: hierbij zijn we beperkt maar we kunnen bijv. ondersteunen bij hoofdpijn en bij misselijkheid. Ook aan het einde van de zwangerschap kunnen we helpen om de baby bij een stuitligging te draaien en evt om de geboorte opgang te brengen.

4. Mag / Moet ik met mijn medicijnen stoppen tijdens acupunctuur ?

Nee het is de bedoeling dat je de medicijnen van reguliere artsen blijft gebruiken tijdens de behandeling. Na verloop van tijd zou het mogelijk kunnen zijn dat we in overleg met de arts de dosering van de medicijnen kunnen aanpassen maar dit is altijd aan de arts en u zelf om dit te beslissen.

5. Doet acupunctuur pijn ?

Acupunctuur zelf doet geen pijn, tijdens het inzetten van de naalden kun je een klein prikje voelen en een licht stijfheid die na een paar tellen verdwijnt. Soms kan het gebeuren dat er een ontlading plaats vindt. Dat voelt het zelfde als dat je in de winter wel eens een schokje kunt voelen wanneer je een deurkruk vast pakt.

6. Gebruiken jullie steriele naalden ?

Ja we gebruiken steriel apart verpakte naalden die na gebruik worden vernietigd door een speciaal bedrijf. De naalden worden ingezet met een tube zodat wij zelf de naalden niet aanraken.

7. Hoeveel behandelingen heb ik nodig ?

Dit is moeilijk van te oren te zeggen. Het is afhankelijk van hoelang je gezondheids probleem al bestaat of het een aandoening is die regelmatig terug komt of dat het de eerste keer is dat je er last van hebt.

Als een probleem langer bestaat neemt het meer tijd in beslag om je energie aan te vullen en het zelf herstellende vermogen aan te spreken.

8. Hoelang duurt een behandeling ?

45 minuten

9. Heb ik een verwijzing nodig?

Iedereen kan zonder verwijzing een afspraak maken.

10. Wordt het door de zorgverzekering vergoed ?

Dat is afhankelijk van je zorg verzekeraar en het aanvullende pakket dat je hebt gekozen hiervoor kun je het beste even contact opnemen met je huisarts.

11. Hoe weet ik of ik bij een goede acupuncturist ben ?

In Nederland zijn de acupuncturisten met een achtergrond in de gezondheidszorg aangesloten bij de NVA of bij de NAAV. Dit zijn vaak artsen of fysiotherapeuten die ook acupuncturist zijn.

Er zijn ook acupuncturisten met een andere achtergrond deze zijn aangesloten bij ZHONG. Voor al deze acupuncturisten geldt dat we regelmatig bij en nascholing moeten volgen zowel voor het vak als arts/fysiotherapeut als voor de acupunctuur.

12. Wanneer helpt acupunctuur niet ?

We kunnen geen botbreuken herstellen en we kunnen geen kanker of andere levens bedreigende ziekten genezen. We kunnen tijdens uw ziekte wel ondersteuning bieden om de kwaliteit van leven te verbeteren zodat u deze periode zo goed mogelijk door komt.